Frisse venkelpasta en Bloemkool-beignet met dip
Na regen komt zonneschijn; precies dát ga je ervaren met het verrassingskratje van deze week! Een vol en bont gekleurd kratje met alle smaken die je nodig hebt om de zon in huis te halen…
Venkel
Bloemkool
Courgette
Spitskool
Gele biet
Snackkomkommer
Kropsla
Krulandijvie
Frisse venkelpasta
Olijfolie
1 kleine rode ui, in halve ringen gesneden
1 rode peper, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
250 gram venkel, fijngesneden
100 gram bleekselderij, in dunne elleboogjes gesneden
75 gram taggiasche olijven
200 gram goede kwaliteit pasta
peper en zout
Facultatief: geraspte sinaasappelschil
Zet een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm een ruime hoeveelheid olie. Bak de ui samen met de rode peper zeker 10 minuten, let op dat de ui niet verbrand. Doe er dan de bleekselderij, de venkel en de knoflook bij en bak op middelhoog vuur zeker een kwartier tot de groenten zacht zijn. Blijf af en toe omscheppen.
Kook ondertussen de pasta gaar in ruim gezouten water. Giet af en doe de pasta in de pan bij de groenten. Hussel om en doe er op het laatste moment de oh zo smaakvolle taggiasche olijfjes bij en eventueel wat geraspte sinaasappelschil.
Deze pasta is in onze “Nederlandse ogen” misschien wat karig maar zoals al vaker gezegd: less is more! En dat geldt zeer zéker wanneer je zulke smaakvolle en verse ingrediënten hebt als die uit de Moostuin! Je kunt er eventueel een stukje gegrilde vis/vlees(vervanger) na eten met een simpele salade erbij, maar geniet vooral eerst van de pasta zonder tierlantijnen
Bloemkool-beignet met dip
Olie naar keuze
200-250 gram gare bloemkoolroosjes
3-4 eetlepels gare rijst (restjes bulghur, couscous of quinoa kunnen ook)
1 flinke eetlepel bloem of paneermeel
een bosje peterselie
2 teentjes knoflook, uit de pers
2 lente-uitjes of een sjalot, zeer fijn gesneden
1 theelepel komijn
1 theelepel goede kwaliteit kerrie
2 grote eieren
250 gram volle Griekse yoghurt
een bosje koriander (bieslook, dille of een ander kruid naar keuze kan ook)
1 limoen
Peper en zout
Maak in een kom een mengsel van de fijngestampte bloemkool, de rijst, peterselie, bloem/paneermeel, knoflook, lente-ui, de komijn en kerrie, de eieren en royaal peper en zout. Dit gaat goed met een vork maar ook met een stamper. Zet het mengsel een uur in de ijskast, maar dat mag ook zeker langer zijn als dat je beter uitkomt.
Maak ondertussen de dip door de yoghurt te mengen met de knoflook, de koriander, de geraspte schil van een limoen en eventueel wat limoensap.
Verhit een ruime hoeveelheid (neutrale) olie in een koekenpan en schep met een lepel kleine hoopjes van het mengsel in de pan. Bak de beignets in ongeveer 4-5 minuten gaar en eet ze warm met de dip! Dit recept kun je eigenlijk met elke soort groente maken. Let er wel op dat als je een “natte” groente gebruikt, zoals courgette, dat je er wat vocht laat uitlekken in een vergiet. Experimenteer ook vooral met de kruiden die jij lekker vindt!
Comments